начало

Ангел Илиев оттегля кандидатурата си за градски прокурор Ангел Илиев оттегля кандидатурата си за градски прокурор

Регистриране на ЕООД - стъпка по стъпка

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот danko23 » 02 Апр 2007, 12:07

Относно Андрешковщината как Ви се струва ва плащам хонорар 1 000 лв. на Ваш колега, а той да ми пуска стрелички на мобилния, за да го набера. Кой сега е Андрешко? Или пък да платя хонорар за нещо, което я стане- я не - в повечето случай "не" поради некадърност. То от образуване на фирми сте позабравили това, което сте учили "5 години".
А от адвокати специалисти по всякакъв вид правни казуси "АМАН". Не виждам нищо лошо като не си вещ в някое право да си кажеш и да ме пратиш при компетентен колега ама нали ще изтървеш хонорарчето и докато го лапнеш - потупване по рамото - ДА ама НЕ. Запознайте се малко с европейска практика и забравете себелюбието и еснафщината, а също и как се работи с клиенти, научете се на етично и коректно отношение, в противен случай рискувате доверието в професията Ви тотално да рухне.
Чао за сега.
danko23
Нов потребител

Мнениеот brianna » 02 Апр 2007, 13:21

интересно ми е ivanov1 как ще се оправи с булстата когато му дойде времето.
brianna
Младши потребител

С риск...

Мнениеот jonko » 04 Апр 2007, 16:16

...да настроя цялата правна гилдия срещу себе си и никога да не получа отговор на мой въпрос в този форум, ще Ви дам кураж, че регистрация на ЕООД не е "мисия невъзможна" за средноинтелигентен човек.

С две ръце съм затова, че за интелектуален труд трябва да се плаща и всеки трябва да се занимава с това, което му е работа, но съгласете се, че чрез последните години страната ни се напълни с филиали на ВУЗ-ове бълващи юристи и икономисти. За някои юристи без клиентела регистрацията на фирми е от малкото източници за изкарване на доходи. А професионалистите обикновено са заети с далеч по-доходни дела.
Така че хората са прави да недоволстват, че им се вземат пари за една смяна на името в документите, която могат да направят и сами. И не е лошото, че се вземат пари, лошото е, че не винаги се върши работа. И не знам защо някои юристи смятат, че едва ли не получаването на пари е привилегия спусната им свише, а не трябва да носят отговорност за работата си.
В практиката си съм се сблъсквал с не е един случай, в който се взети пари за регистрацията на фирмата от юриста, а работата не е свършена - най-често "забравят" да приберат документите от съда или закъсняват с процедурите по регистрация в другите институции. Следват глоби и нова работа за адвоката - възражения срещу акта, обжалване на наказателното постановление, от които често резултатът е само допълнителна загуба на пари за клиента.
Вярвайте ми, не говоря наизуст по слухове, а за факти, с които лично съм се сблъсквал.
При последния случай адвокатка беше взела 500 лв. на познати за регистрация на ЕООД, но оплеска нещата при регистрация по веригата и трябваше счетоводителката да оправя нещата при получаван месечен хонорар в пъти по-малко.

Затова скоро ни се наложи да регистрираме две ЕООД-та и си подготвих сам документите, без да съм юрист по професия. (На два ВУЗ-а имам издържан изпит по търговско право, но това ще го броим само като част от общата култура). Съпругата ми подаде документите в съда и нямахме никакъв проблем, като изключим една техническа грешка от машинописките в съда, но и с това се оправихме.

И понеже си преценявам възможностите, още по-скоро ми се наложи да се справя с по-сложен казус, се обърнах към "правилния" адвокат специалист по търговско право и не съжалявам за нито един даден лев.
Така че, питащи господине, прочетете Търговския закон и процедурата от Сиела или Апис, разпечатайте си бланките и действайте. Ако сбъркате никой няма да Ви обеси, още повече, че става дума за ЕООД и няма деликатни отношения между съдружниците за уреждане.
А ако мислите, че е сложно потърсете помощ от адвокат, но не някой тройкаджия или прекалено зает с по-важни дела.
Хайде, със здраве, че и аз имам работа...
jonko
Младши потребител

Мнениеот danko23 » 04 Апр 2007, 23:06

Напълно подкрепям jonko. И аз регистрирах преди седмица ООД въпреки, че не съм юрист. Направих го не защото нямам финансовата възможност, а защото ми се видя безсмислено да давам по 150-200 лв. неоправдани хонорари за толкова нейзискваща усилие работа. Трябва да Ви кажа, че с малко ровене по форуми и четена на ТЗ относно задължителните реквизити за учредяване на оод се справих учудващо бързо и внесох успешно документите в съда.
danko23
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 05 Апр 2007, 01:02

danko23 написа:Относно Андрешковщината как Ви се струва ва плащам хонорар 1 000 лв. на Ваш колега, а той да ми пуска стрелички на мобилния, за да го набера. Кой сега е Андрешко? Или пък да платя хонорар за нещо, което я стане- я не - в повечето случай "не" поради некадърност. То от образуване на фирми сте позабравили това, което сте учили "5 години".
А от адвокати специалисти по всякакъв вид правни казуси "АМАН". Не виждам нищо лошо като не си вещ в някое право да си кажеш и да ме пратиш при компетентен колега ама нали ще изтървеш хонорарчето и докато го лапнеш - потупване по рамото - ДА ама НЕ. Запознайте се малко с европейска практика и забравете себелюбието и еснафщината, а също и как се работи с клиенти, научете се на етично и коректно отношение, в противен случай рискувате доверието в професията Ви тотално да рухне.
Чао за сега.

Напълно сте прав !Аз съм адвокат от няколко месеца и повечето клиенти,които са дошли при мен са такива - подмятани,подритвани,измамени и изгонени от адвокати,имащи се за големи и велики професионалисти. И когато посетят за първи път кантората ми се усеща недоверието,боязливостта и съмнението.
Има нещо,което може би не знаете.Между адвокати много рядко има колегиалност и взаимно уважение.Тези добродетели отдавна са изместени от злобата и завистта помежду ни. Конкуренцията помежду ни е жестока,безмилостна,при нас направо си важи "Законът на джунглата".Истинско постижение ако един адвокат успее да измъкне клиент на колега,истинска загуба е ако на теб ти дръпнат клиент....... :idea:
А пък да не Ви обяснявам какво означава млад адвокат тепърва да започне да гради име и да събира клиенти.От всякъде можеш да очакваш "нож в гърба" или "удари под кръста"..... :!:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот brianna » 05 Апр 2007, 08:31

Коя работа според Вас е достатъчно сложна за да си заслужи един юрист хонорар в размер на 100-150 лв.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!????????????????????? Или такава няма.... И стига ги защитавахте тези пациенти. Не са толкова уплашени колкото изглеждат, само подбиват пазара :lol:
brianna
Младши потребител

Мнениеот 1968 » 05 Апр 2007, 13:45

Споко колеги.Проблемите ще настъпят не при регистрацията, а в последствие, когато разберат в действителност какво са регистрирали - права, задължения, други правоотношения в най-общ вид.Когато решат да вливат, сливат, разделят или отделят, когато решат да прехвърлят предприятия, дейности и т.н.....
1968
Потребител

Мнениеот aleks84 » 05 Апр 2007, 16:50

Според мен се гледа повърхностно на адвокатската работа и изобщо на работата на юриста, чувал съм обвинения, че много сме задълбавали, че нещата били по - прости, че сме виждали проблем и там, където няма. Истината е, че той обикновено съществува, само дето неспециалистта не го забелязва. Някой от темите във форума са показателни. А що се отнася до заплащането - нормално е цената да не е пълен еквивалент на конкретната работа, понякога е по - висока, друг път по - ниска, не забравяйте, че в нея се калкулират и много други неща и много допълнителен труд. Например - за да бъдеш в крак с всички промени се налага да имаш информационни системи като "Апис" или "Сиела", които никак не са евтини, да купуваш допълнителна литература, да четеш непрекъснато, да се доквалифицираш, да не говорим за плащане на наеми, сметки, поддържане на техника, данъци, осигуровки и т.н. Нали всички тези разходи се включват в цената на услугата? Факт е, че има юристи, които са немарливи или нелоялни и подбиват авторитета на професията, но така е във всяка област. И аз треперя всеки път като ми дойде майстор вкъщи. Даже има една достатъчно показателна поговорка - "Викам ти "майсторе", защото не ти знам името" :)
aleks84
Потребител

РЕГИСТР.НА ЕООД

Мнениеот naska711 » 14 Апр 2007, 17:24

Не е толкова трудно. В google търсиш ЕООД и ще намериш документите, от ТЗ ще видиш дейностите които може да извършваш, заверяваш си нотариално документите , плащаш таксите и ги носиш във фирмен отдел на съда. Дружественият договор също го пишеш по ТЗ и това е , ще ти отнеме около 1 ден щом нямаш формулярите, за да можеш да си ги напечаташ и оформиш. Ще ти излезе към 300 лв . Успех! Аз се справих, предполагам че и ти ще се справиш, от съда не ме върнаха въобще! Ако те интересува повече , мога да ти изпратя нещата по e-maila. Моят е: [email protected]
naska711
Нов потребител

Мнениеот donna » 16 Апр 2007, 19:51

danko23 ,мисля ,че прекали ,всекий има право на мнение .
Ако нямаш нужда от тоя форум какво правиш тука.
Истината е ,че лютия е добър юрист ,а дали на мен ,на теб или на някой друг му харесва или не му харесва как се изказва това си е негов проблем.
Ако имаш нещо да кажеш лично пусни го на лична бележка.
Добре ще е модератора или да заключи темата или да изтрие вс. щуротии ,които се изписаха ,щото е вярно ,че българина разбира от всичко.......айде сега отивам да си изрисувам скиците ,че разбирам по-вече от това дори и от служителите в техническата служба ,ще си взема апаратчето и ще направя едно заснемане, посре ще си изготвя сама архитектурен проект и накрая ще зема да напиша няколко рецепти по отношение на уши ,нос ,гърло ,че и това разбирам.
Със здраве!
donna
Старши потребител

Мнениеот GeVall » 27 Апр 2007, 09:32

Права сте, госпожо. Никакво значение няма на кого му харесват постингите на лЮТИЯ. Той бил добър адвокат, казвате. Просто на хората не им харесва да ги унижават така. Този адвокат и в кантората си се държи така с клиентите си. Самият той го каза - изритва ги с шутове.... Благодаря. Аз също не искам да ползвам услугите на такива "специалисти". Голям специалист, но простак.
А за моженето: Никой не може да ме убеди, че щом съм можал да завърша два ВУЗ-а с отличен успех, не бих могъл да съставя и комплектовам документи за едно ЕООД по добре от един тройкаджия или синче, завършило ЮЗУ без да ходи на лекции, че и на изпити.
GeVall
Младши потребител

Мнениеот benzi » 04 Май 2007, 09:08

Пестете си времето, защото времето е пари!Или дайте помощ на питащия или не.Понякога трябва да бъдем насочени към благотворителност.

УЧРЕДИТЕЛЕН АКТ
(устав)

На Еднолично дружество с ограничена отговорност: .............................................................................

Днес, .................. .... г., долуподписаният............................................................., настоящ адрес: гр. (с.) ......................., л.к. № ...................., издадена на ................. г., от ......................, ЕГН ..........., учредих Еднолично дружество с ограничена отговорност с
НАИМЕНОВАНИЕ (ФИРМА) ..................................................,
СЕДАЛИЩЕ И АДРЕС НА УПРАВЛЕНИЕ: гр. ...................................,
община ..........................., ул. ..................................................................................................................
ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ:..................................................... ............................................................................. ............................................................................. ............................................................................. ............................................................................. .............................................................................
СРОКЪТ на дружеството е неограничен.
КАПИТАЛЪТ на дружеството е разпределен в ................. (............ ..................) дяла по ............. (.................................. ........................................................) лева. Капиталът на дружеството е изцяло моя собственост и е в размер на ........................ (.....................................................................) лева. До искането за регистрацията съм внесъл ..................................... (.......................................................) лева, като остатъка до размера на уставния капитал ще внеса в ........................... срок от регистрацията на дружеството.
Дружеството ще се представлява и управлява от управителя................ ............................................................................, с л.к. № .................., издадена на.................... г. от ....... ..........................................., ЕГН......................, който е и едноличен собственик на капитала.
Едноличното дружество се прекратява със смъртта на едноличния собственик на капитала, освен ако наследниците не поискат да продължат дейността.
Учредителният акт се подписа от едноличния собственик на дружеството в два екземпляра - по един за съда и за дружеството.

Едноличен собственик: ...................
benzi
Младши потребител

Мнениеот ivaa1 » 04 Май 2007, 10:14

Може ли във връзка с ЕООД - то и едно малко въпросче от мен . ПРи регистрирано ЕООД и последвал развод между съпрузите съпругата има ли някакви права върху ЕООД -то на съпруга си.
благодаря за отговорите
ivaa1
Младши потребител

Мнениеот ivaa1 » 04 Май 2007, 10:26

пропуснах да попитам а при съдружие в ООД
ivaa1
Младши потребител

Мнениеот tram4eto » 04 Май 2007, 10:28

Тълкувателно решение № 2 от 27.12.2001 г. на ВКС по гр. д. № 2/2001 г., ОСГК, докладчик съдията Борислав Белазелков
Сп. "Адвокатски преглед", бр. 11-12, ноември-декември/2001 - 59 стр.
чл. 19, ал. 1 и 3,

чл. 25, ал. 2,

чл. 28, ал. 3,

чл. 29 СК

чл. 15, ал. 1,

чл. 16, ал. 1,

чл. 60, ал. 2,

чл. 614, ал. 2 ТЗ

Вещите и правата върху вещи, както и паричните влогове, придобити от съпруга-едноличен търговец в резултат на търговската му дейност принадлежат само нему. Съпругът-нетърговец не отговаря солидарно за неговите задължения - съпругът на едноличния търговец или на съдружник в събирателно дружество, в дружество с ограничена отговорност или в командитно дружество разполага с иск за част от стойността на вещите или за дял от вземанията в предприятието на първия или от стойността на дяловете или част от ликвидационния дял. Съпругът-едноличен търговец има иск по чл. 28, ал. 3 СК от търговската дейност, когато приносът му за съпружеската имуществена общност превишава значително приноса на другия съпруг.
Мисля, че това дава отговор на въпроса
Успех!
tram4eto
Младши потребител

Предишна

Назад към Търговско право