начало

Ангел Илиев оттегля кандидатурата си за градски прокурор Ангел Илиев оттегля кандидатурата си за градски прокурор

управител на ЕТ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

управител на ЕТ

Мнениеот mirrka » 20 Яну 2006, 18:20

Започвам дейност с чужда фирма, която е ЕТ. Възможно ли е за управител на фирмата да бъда обявена само аз или е необходимо това да е материално отговорното лице? С други думи- трябва ли да изплащам осигуровки на МОЛ или само своите?
mirrka
Нов потребител

Мнениеот Никой » 20 Яну 2006, 18:34

Управител на ЕТ е лицето по съдебна регистрация на фирмата! Прочети си търговския закон! ЕТ-то не е дружество, за да има назначен управител, а едноличен търговец. В случая предполагам, че може да си назначен като пълномощник, а по принцип едноличните търговци се водят самоосигуряващи се лица.
Никой

Мнениеот Гост » 20 Яну 2006, 18:38

Какво точно искате да кажете - "започвам дейност с чужда фирма, която е ЕТ". Купили сте предприятие на ЕТ, назначена сте на трудов договор в предприятие на ЕТ, или на граждански договор като прокурист, управител /или нещо др./
И защо обвързвате материалната отговорност с размера на осигурителните задължения?
Гост

Мнениеот mirrka » 21 Яну 2006, 01:46

Значи, аз потърсих помощ от форум като този, тъй като, честно да си кажа, нямам почти никаква представа от тези неща... Та как стои въпроса: взех заведение (кафе-еспресо ) под наем (сключих граждански договор с наемодателя). За да мога да отворя кафето, разбира се ми е необходима фирма, каквато нямам. Затова ще използвам ЕТ на сестра ми. Фирмата никога не е извършвала дейност и е замръзена в момента. Интерисува ме дали ще трябва да се осигурява сестра ми като собственик на фирмата, защото тя работи другаде и няма да има допир с моя бизнес. С други думи: дали не е по изгодно да си регистрирам собствена фирма?
mirrka
Нов потребител

Мнениеот Гост » 21 Яну 2006, 10:31

Има два варианта (без регистриране на собствено ЕТ):
- сестра ви да Ви назначи като прокурист
- сестра ви да Ви упълномощи като неин търговски пълномощник

От гледна точка на осигуряването, първият вариант е за предпочитане защото само в този случай от НОИ признават на титуляра - ЕТ правото да не се осамосигурява. Това е така защото прокуриста се вписва в търг. регистър, а търг. пълномощник - не. Във втория случай според НОИ титуляра ЕТ ще продължава да се самоосигурява независимо че е упълномощил друго лице да му води работите.
Така че - или прокурист на ЕТ на сестра Ви, или си сама се регистрирайте като ЕТ.
Гост

Мнениеот mirrka » 21 Яну 2006, 17:51

Много ти благодаря! Значи в крайна сметка има вариант! А сега ще се захващам с работа ..., пък да видим дали ще се справя:) Ако срещна трудности мога ли да разчитам на съвета ти? Всъщност как ти е името?
mirrka
Нов потребител

Мнениеот petpetya » 28 Мар 2007, 10:35

а когато се назначи прокорист на ЕТ върху каква заплата трябва да се осигурява?
petpetya
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 28 Мар 2007, 11:20

Прокуристът от Нова година се осигурява върху 400 лева-така научих от моя счетоводител и масово всички се опитват да махнат назначените прокуристи.
Според мен си направете своя фирма, не е толкова скъпо да регистрирате едно ЕТ, но пък Вие си знаете и се консултирайте не само с юристи, трябва Ви и счетоводител, а без такъв не виждам как ще си водите бизнеса, не подценявайте случая, защото после ще се чудите от къде ви е дошло като Ви начетат данъчните и какво да правите-по написаното ясно се вижда, че наистина почти нищо не разбирате и не знаете.
pitasht
Активен потребител

аха

Мнениеот petpetya » 28 Мар 2007, 11:39

благодаря,въпросът е втова,че имам регистрирано ЕТ,но в момента не е в действие,защото съм в майчинство/а както знаете,като ЕТ нямам право на майчинство/та искам да го активирам и да назнача съпруга си за управител,но счетоводителчт ми каза,че прокуриста е единствения вариант?!затова реших да чуя и други мнения по въпроса
petpetya
Нов потребител

Назад към Търговско право