начало

ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС

Преобразуване на търговско дружество

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Преобразуване на търговско дружество

Мнениеот pretorianez » 23 Авг 2006, 11:29

Колеги, може ли някой да ми каже откъде да щипна образец на план за преобразуване на дружество чрез промяна на правната форма /по чл.264 и сл. от ТЗ/ ?
pretorianez
Нов потребител

RE: Преобразуване на търговско дружество

Мнениеот radyu » 23 Авг 2006, 16:17

Привет .
Според мен ако в Сиела или Апис няма примерен план (а мисля, че няма) няма от къде другаде да се намери, освен от човек, който се е сблъсвал с такова преобразуване, подготвял е документи и каквото е необходимо и е запознат с процедурата. За съжаление аз не съм такъв човек, но въпреки това си позволям да изложа моето мнение.
Като цяло преобразуването по чл. 264 ТЗ може да е най - различно: вливане, сливане, разделяне и много др. При всички случаи това не е само юридически въпрос, но и въпрос на счетоводна и управленска политика, която трябва да се съобразява с интересите на всички, участващи в преобразуването и впоследствие засегнати от него. Освен това, след факта на преобразуването, от счетоводна гледна точка възниква процедура, наречена "бизнес комбинация". Тя се определя от това дали става въпрос за печалба/загуба, ликвидация, несъстоятелност, изкупуване и др. Когато сме в хипотезата на изкупуване, то не трябва да се бърка с прехвърлянето на предприятие чрез сделка по чл. 15 ТЗ. Имай предвид това (не знам какъв е конкретният случай). По този въпрос би трябвало да има и специализирана литература - на Сиела или Нова звезда и др. Би било добре също така да се консултираш и със счетоводител (и то добър).
Засега това е от мен. Надявам се, макар и малко, да помогна :)
radyu
Нов потребител

Назад към Търговско право