начало

ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС

сливане на ЕТ и ЕООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

сливане на ЕТ и ЕООД

Мнениеот boliarka » 23 Сеп 2006, 15:23

здравейте,

бих искала да ми кажете каква е процедурата (предполагам молба) за сливане на ЕТ в ЕООД.
също така ме интересува каква е държаванта такса за първа пререгистрация на ЕООД.

Имам и доста други въпроси. Незна дали сега е времето, но ще попитам. Доста време търсих бланка за една декларация и никъде не можах да я открия. Става въпрос за декларация за пазене на фирмена тайна (търговска тайна - според ТК), моля ви се насочете ме какъв текст трябва да съдържа една такава декларация и към кой кодекс (Тъй като може да се отнесе и към Закона за автроското право) е най-добре да се насоча.

п.с. съжалявам ако някои от върпосите ми не е написан с подходящите юридически термини, но моето образование не е свързано с правото.

Предварително ви благодаря!
boliarka
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 23 Сеп 2006, 17:33

Предполагам сте имали в предвид вливане на съществуващо ЕТ в съществуващо ЕООД по смисъла на чл.262 от ТЗ.Тази процедура е регламентирана за търговските дружества-които са юридически лица и не съм сигурен дали е приложима и към ЕТ.
Последна промяна gosho72 на 23 Сеп 2006, 17:58, променена общо 1 път
gosho72
Потребител

Мнениеот portokal » 23 Сеп 2006, 17:38

Не, ЕТ е физическо лице и не може да се влее в юридическо. Вливат се само дружества. Очевидно се има предвид прехвърляне на предприятие, което е уредено в чл. 15 и 16 от ТЗ.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот gosho72 » 23 Сеп 2006, 17:56

Или по скоро за преобразуване на ЕТ по условията на чл.261,ал.3 от ТЗ.Но точно трябва да се уточни какво е питането-преобразуване на ЕТ или прехвърляне на предприятие.
Последна промяна gosho72 на 23 Сеп 2006, 20:35, променена общо 1 път
gosho72
Потребител

Мнениеот gosho72 » 23 Сеп 2006, 21:35

lo6a написа:К`во преобразуване?! Нали Портокал ти каза - преобразуват се търговски дружества, а ЕТ не е дружество. Може да става само прехвърляне.

...........след което приобретателят му ще притежава и предприятието на ЕТ,наред с ЕООД.И тук има възможност да се запази дейността на ЕТ,наред със съществуващото ЕООД или да се прекрати дейността на ЕТ.
-----------------------------------------------------------------------------------
P.S.С помощ на колеги успях и аз да се ориентирам :lol:
gosho72
Потребител

Мнениеот boliarka » 24 Сеп 2006, 11:46

може би не съм се изразила съвсем правилно.. и ЕООД и ЕТ са на едно име... и идеята беше да се премахне ЕТ (за да не стават много фирми...)
boliarka
Нов потребител

Мнениеот donna » 24 Сеп 2006, 12:13

boliarka написа:може би не съм се изразила съвсем правилно.. и ЕООД и ЕТ са на едно име... и идеята беше да се премахне ЕТ (за да не стават много фирми...)

E нали ти го обясниха прехвълряш предприятеито на ЕТ на ЕООД и след това ще прекратиш ЕТ.
Вече колко документа и декларации ще подготвиш друг въпрос.
Регистрираш първо ЕООД,второ прехвърляш му търговското придприятие на ЕТ и трето прекратяваш ЕТ и го заличаваш от търговскияь регистър.
Сега ясно ли ти стана!
donna
Старши потребител

Мнениеот gargagarga » 24 Сеп 2006, 12:13

Не може да се говори нито за сливане, нито за преобразуване, защото не са налице две търговски дружества. Тук единственият начин е ООД-то да купи търговското предприятие на ЕТ, в резултат на което вече ще е налице само един субект - ООД. Ще те посъветвам обаче да се консултираш с компетентен счетоводител, който да прецени нещата и от тази страна. Защото може: 1.Да се осъществи горното, 2.Да не се осъществи горното и 3.Да се осъществи горното, но без заличаване на ЕТ. Важно е да се прецени в случая изгодата и в счетоводен аспект.
gargagarga
Нов потребител

Назад към Търговско право