начало

Ангел Илиев оттегля кандидатурата си за градски прокурор Ангел Илиев оттегля кандидатурата си за градски прокурор

ДЛЪЖНИК??

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДЛЪЖНИК??

Мнениеот nora66 » 12 Окт 2006, 14:00

Здравейте,
Уважаеми юристи, имам проблем, който надявам се с Вша помощ да разреша.

Собственик съм на малка фирма и сме продали стока за 2600 лв. на друга фирма. Проблемът е, че имам само фактурата с подписа на МОЛ на фирмата получател и приемо-предавателен протокол, на койо обаче няма никакаво има,а само името на фирмата. Аз не съм голям търговец и немога да си позволя да забравя за тези пари.

Моля, дайте някакви съвети с които да реша проблемът. Колко ще струва евентуално завеждането на едно дело? А, като срок колко ще се проточи? С тези документи имам лил шанс да докажа нещо? А може ли без съд да мина, защото аз досега в съд не съм стъпвал и .......

Благодаря на всички ви
nora66
Нов потребител

Мнениеот rts » 12 Окт 2006, 14:28

Документите, с които разполагате трябва да ги види адвокат. Важно е да не са изтекли 5 год. от продажбата. Ако на фактурата правилно са изписани реквизитите на купувача (име на фирмата, адрес, БУЛСТАТ), а също и в приемо-прадавателния протокол фигурира името на фирмата, считам, че имате реални шансове за успех. Но съдебното дело може да се проточи и 1 год. (а може и повече), след което чрез изпълнително дело ще трябва да се опитате да си получите сумата. Колко ще струва - зависи от адвоката. От кой град сте ?
rts
Активен потребител

Мнениеот nora66 » 12 Окт 2006, 14:40

Благодаря Ви за вниманието. Сега разглеждам дан.фактура и ми се струва, че всичко е нормално.. Булстат-да, адрес-да, номер на НДР-да, МОЛ-да...подписана е...на приемо предавателнив протокол освен подписа му и " ..като представител на фирмата... (името на фирмата) поръчките , друго няма.. а, казаха ми нещо за нотариална покана? Това действие ще има ли някакъв ефект? Знаете ли каква е процедурата по завеждане на дело и пред кой съд.... от Габрово съм...
nora66
Нов потребител

Мнениеот rts » 12 Окт 2006, 15:38

След като нямате писмен договор с указан срок за плащане задължително е да поканите длъника да си плати. Най-добре е чрез нотариална покана (има и други начини). За съжаление аз не съм от вашия град. Непременно потърсете адвокат - той ще Ви обясни подробностите. ЖЕЛАЯ ВИ УСПЕХ !
rts
Активен потребител

Мнениеот wit » 12 Окт 2006, 15:56

Може да му пуснете НПокана да плати, но не е задължително. Задължението му за плащане възниква с приемането на стоката и издаването на фактурата от Ваша страна. Всичко това е добре, допускаме, че ги е отразил в дневниците, ползвал е дори ДДС-то и т.н. ДТакси не са кой знае какви - 4% от интереса - стотина лв. ще са. Но всъщност е по-важно има ли тази фирма - длъжник нещо, от което да удовлетворите вземането си при спечелване - скоро спечелих подобно дело в Габрово (не съм от там) още на Районен съд при с-я Големанова, даже не го обжалваха. И като заведох изпълнително - никъде нищо. Дори кола нямат, никакви пари по сметка. Помислете преди да завеждате дело, може да е по-добре да им досаждате в офиса по 3 пъти на ден.
wit
Младши потребител

Мнениеот maria01 » 12 Окт 2006, 16:49

Може да ми се обадиш на:066/806688 и ще видим какво може да се направи по въпроса.
maria01
Потребител

Назад към Търговско право