начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Проблем с фирма за работа в чужбина

Проблем с фирма за работа в чужбина

Мнениеот ivo777 » 12 Фев 2008, 22:57

Здравейте!
Имам един сериозен проблем и много ще се радвам ако именно тук намеря ключа към разрешението му!Малко прадистория:от няколко години насам мечтата ми е ( поне за известно време,ако не и за постоянно) да поработя и поживея в Испания.След безброй безуспешни опити реших да подам документи при "професионалистите",т.e. в линензирана в Агенцията по заетоста посредническа фирма за работа в Испания М-98 ООД (съответо на 3-та и 64-та позиция в списъците):

http://www.az.government.bg/Exchanges/List2.htm
http://www.az.government.bg/Exchanges/List1.htm

И така,документи (+150 лв за преводи,легализации и обработка на доментите!!!) във въпросната фирма подадох на 14.05.2007г.Както е видно от прикачените снимки на договора ми с тази фирма те се задължават в срок от 1 година да ми намерят работа в Испания.При многократните ми телефонни разговори с тях (между другото номерът им е 02/980 97 86) ме увещаваха,че е въпрос на време и да чакам още малко и т.н.От около 2-3 месеца насам ми предлагат вариант вместо в Испания да ме пратят в Латвия при същите условия на заплащане.Но аз (поне засега) не искам да работа там най-малкото поради 2 причини:
1.Мечтая да работя и живея в Испания
2.Латвия се намира доста на серер,а аз съм доста зиморничав
Най-накрая дойде ред и на запитването ми към Вас,и то е:ако не дай си Боже измине въпросната 1 година и те още не са ми намерили работа в Испания към кой да се обърна за помощ и съдействие?Нещо от сорта на телефон на потребителя или...?Само не и адвокат,че съм доста тънък за тях!
Предварително благодаря за всички мнения и препоръки!
Ето и снимки на договора ми с М-98 ООД:

Изображение Изображение
ivo777
Нов потребител

Re: Проблем с фирма за работа в чужбина

Мнениеот geri_pelovska » 20 Апр 2009, 18:59

и мене ме излъгаха, чаках, чаках и нищо. вземат парите и бягат-мен през 2006г. с двама приятели, обаждахме се често, за да проверяваме има ли нещо за работа, но 3 месеза ни лъгаха и нищо. после подадох сигнал и писах на предаването "на чисто" по нова телевизия те ми съдействаха, но парите не ни ги върнаха-внесли сме ги по банков път и то не на тая фирма, а на фирма преводач и т- н. оказа се , че на никой не са намерили работа само лъжели, но и от Агенция по заетостта нищо не им направиха, плащали си добре и си взимали лиценза всяка година.
geri_pelovska
Младши потребител

Мнениеот diaida » 22 Апр 2009, 04:05

За работата в чужбина не знам, но какви документи са ви легализирали (за 15О лв.) и предадоха ли ви легализираните документи? Ако да - каква е бланката в/у която е превода?
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот popo45 » 23 Апр 2009, 03:52

От около 2-3 месеца насам ми предлагат вариант вместо в Испания да ме пратят в Латвия при същите условия на заплащане.

Така и така ще работиш в чужбина какво не ти харесва Латвия? Там няма да ти е скучно, ама да не навлизам в подробности че сигурно и деца четат форума.
popo45
Потребител

Мнениеот geri_pelovska » 01 Май 2009, 22:10

вие не разбрахте-тази фирма никога няма да ви изпрати в Испания.
досега никого не е изпратила.
geri_pelovska
Младши потребител

Мнениеот geri_pelovska » 01 Май 2009, 22:21

вие не разбрахте-тази фирма никога няма да ви изпрати в Испания.
досега никого не е изпратила.За дадените от мен 150 лв. видях, че са ми превели дипломата само 2 страници. Дават документите едва след като си ги изискате обратно, като преди това си записвате ден и час за посещение в офисът им на Стамболийски и ви карат преди това да попълните 2-3 декларации, че те не ви дължат нищо. разписвате се и пиете една студена вода.
geri_pelovska
Младши потребител

Мнениеот geri_pelovska » 01 Май 2009, 22:26

вижте публикуваното в интернет и ще се убедите.
РЕШЕНИЕ
№ 42/03.10.2008 г.

Комисията за защита на личните данни в състав: Венета Шопова, Валентин Енев, Мария Матева и Веселин Целков на открито заседание, проведено на 3.10.2008 г. разгледа по същество жалба, рег. № Ж-42/4.06.2008 г. от Л.А. срещу „М - 98” ЕООД. Жалбоподателят Л.А. сезира Комисията за защита на личните данни с твърдения, че на 05.03.2008 г. е кандидатствал за работа в чужбина чрез фирма посредник „М - 98” ЕООД. В жалбата се твърди, че е предал преведени на испански език и легализирани в Испанското посолство следните документи: І. оригинални: Диплом за средно- специално образование, трудови книжки Удостоверение за специалност, Свидетелство за съдимост и 2 броя снимки за документи; ІІ. копия: Лична карта и международен паспорт. Целият комплект от документи предоставил в Р.-нския офис на фирмата. Жалбоподателят твърди, че в следствие от жалбата му, подадена в Икономическа полиция офисът на „М - 98” ЕООД в гр. Р. бил закрит.
Л.А. пояснява, че на 18.03.2008 г. сам си намира работа по Интернет и отива в „М - 98” ЕООД - Р. да си поиска обратно, подадените документи. От „М - 98” ЕООД отказват да му ги върнат, посочвайки, че това може да стане 1-месец след подаването им. В жалбата се твърди, че от Софийския офис на фирмата са го уведомили, че са изпратили документите по пощата. При проверка, извършена от страна на жалбоподателя в Централния и в Районния пощенски клон, гр. Р. - документите не са намерени. Л.А. , счита, че от „М - 98” ЕООД използват неговите документи за друг човек. Жалбоподателят иска съдействие от Комисията за защита на личните данни да му бъдат върнати документите и да получи обратно заплатените пари.
След разглеждане на жалбата на г-н А. на заседание на Комисията за защита на личните данни, проведено на 2.07.2008 г., същата е обявена за допустима.
В отговор на писмо, рег. № 2074/3.7.2008 г. на КЗЛД е получено становището на управителя на фирмата - г-жа Маргарита Кирилова. Кирилова, счита че се касае за клеветене и злословене срещу управляваното от нея дружество от страна на жалбоподателя А., тъй като същия не е регистриран като търсещ работа в „М - 98” ЕООД и нямат договорни отношения с него.
На заседание на КЗЛД на 23.07.2008 г. за разглеждане на жалбата по същество страните са редовно уведомени, не се явяват. Комисията е взима решение за извършване на проверка на администратора на лични данни „М - 98” ЕООД.
Видно от Констативен акт, за извършена проверка на 18.09.2008 г. въз основа на РКЗЛД на основание чл. 12, ал. 2 от ЗЗЛД на администратора „М - 98” ЕООД, е установено следното:
1. Търговско дружество „М-98” ЕООД е вписано в Търговския регистър с ЕИК 175103264, с основна дейност „посредническа дейност по информиране и намиране на работа”. Същото е юридическо лице и администратор на лични данни, съгласно чл. 3 от ЗЗЛД.
След търговската регистрация на дружеството през 2006 г. същото извършва посредническа дейност по информиране и намиране на работа в чужбина на български кандидати. Дружеството е регистрирано в Министерството на труда и социалната политика, Агенция по заетостта, и Комисията за защита на личните данни.
Дружеството работи с кандидати за работа - физически лица, които представя на работодатели в Испания, Судан, Латвия Бахрейн и Кувейт, съгласно регистрираните посреднически договори по чл. 28, ал. 4 от Закона за насърчаване на заетостта.
При проверката управителят на дружеството пояснява, че жалбоподателя Л.А. не е регистриран като кандидат за работа в дружеството, нито в офиса в град Р., нито в офиса в град С.. Същият никога не е подписвал договор за посредническа дейност при намиране на работа в чужбина и съответно не е предоставял на дружеството свои документи. Тези твърдения на управителя се потвърждават от проверката на водените от администратора регистри за кандидатите за работа и на изпратените лица на работа в чужбина.
2. В дружеството е утвърдена практика за контакт с кандидатите за работа в офисите в С. и в провинцията по следния ред: първоначално кандидатът за работа подписва с „М-98” ЕООД Договор за посредническа дейност по наемане на работа в чужбина, регистрационна карта, представя цветни снимки, Автобиография „Carriculumvitae”, декларация за съгласие за предоставяне на дружеството лични данни и трансфера им в чужбина, които копия от бланки бяха представени на проверяващия екип. Събират се само копия на следните документи от кандидатите: лична карта, дипломи и сертификати за квалификация, които документи се сканират и представят по електронен път на работодателите, съгласно сключените договори. Свои лични данни от кръга на чувствителните, кандидатът за работа предоставя в позиция 16. „Здравословни показания за заемане на работа” от регистрационната карта. В деня на представяне на горните документи пред служител в дружеството, кандидатът се записва в регистър с входящ №, дата на записване, трите имена и ЕГН, който се води за всички, кандидатствали за работа лица. В централния офис на дружеството в гр. С. се събират данните на кандидатите за работа от офисите в провинцията. След изпращането му на работа кандидатът отново се записва в друг регистър на изпратените на работа. Регистрите се водят съгласно разпоредбите на Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа и са под контрола на Главна инспекция по труда и Агенцията по заетостта.
По време на проверката управителят на дружеството пояснява, че съгласно чл. 33 от Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа, е длъжна да информира Агенцията по заетостта за сключените договори с чуждестранните работодатели, като поименно посочва кои български физически лица са настанени на работа и на каква длъжност.
3. Дружеството „М-98” ЕООД извършва трансфер на лични данни по смисъла на Глава шеста от ЗЗЛД, за което с Молба, вх. № 1588/09.11.2006г. е поискано разрешение от Комисията за защита на личните данни за извършване на трансфер на лични данни с цел осъществяване на посредническата дейност по намиране на работа на български кандидати, но такова не е получено. В противоречие с твърденията на управителя „М-98” ЕООД, съгласно Решение на КЗЛД от 27.09.2006 г. на администратора ЕТ „М-98- М.Д.” е отказано разрешение за трансфер на лични данни на кандидати за работа в чужбина на получатели на територията на Италия, Испания, Либия, Судан, Бахрейн и Мароко, а администраторът на лични данни „М-98” ЕООД е подал молба за разрешение за предоставяне на данни на кандидати за работа в Испания и Бахрейн, вх. № 1588/9.11.2006 г., но към датата на разглеждане жалбата по същество, административната процедура не е приключила пред Комисията за защита на личните данни.
Комисията приема жалбата за неоснователна:
„М - 98” ЕООД е администратор на лични данни по смисъла на чл. 3, ал. 2 от Закона за защита на личните данни.
geri_pelovska
Младши потребител

Мнениеот lionhard » 04 Май 2009, 10:21

Здравейте"...вий жертва паднахте...", от М-98 ! Аз също пострадах от тях,
Договора ми изтече на 04.02.09г. и понеже останах без: работа,пари и документи,поразгледах някои сайтове,за недобросъвестни работодатели.УЖАС! От Кариери.бг видях ОЩЕ МНОГО,КАТО НАС! Реших и написах Жалба до РП-София, по местоживеене,на 06.03.09г.,тъй като МОЕТО ПРАВО ЗАДЪЛЖАВА Прокуратурата ДА ПРЕДПРИЕМЕ РАЗСЛЕДВАНЕ,НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СЕ ХАРЕСВА или не,отМ-98!
Разследването ТЕЧЕ,посочих на Следователя в кои Сайтове да ВИДИ КОЛКО НАРОД Е ИЗРЕВАЛ, ОТ ИЗМАМАТА,ЗА ДА РАЗБЕРЕ ЧЕ моята Жалба НЕ Е ИЗОЛИРАН
СЛУЧАЙ ! Ако и Вие потърсите, ще видите,че АЗ ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ПОТЪРПЕВШИ ДА НАПИШАТ, НЕЗАБАВНО, Жалба до РП-София,за М-98, ЗА ДА СЕ СЛЕЯТ ВСИЧКИ Жалби с моята, това ще ДОКАЖЕ НЕСЪМНЕНО ЧЕ ИЗМАМАТА Е ФАКТ, ПОТВЪРДЕН И ОТ Вас, ИНАЧЕ СТРАХ ЛИ ВИ Е ДА СИ УПОТРЕБИТЕ Конституционното ПРАВО, ОНЕЗИ НА ТОВА РАЗЧИТАТ --- НА "СТАДНИЯ" ИНСТИНКТ И СТРАХА Ви!!
М-98 ми върнаха Документите,по настояване от Главна Инспекция по Труда и
видях,че ДРУГА фирма( с прекратена регистрация?!) е писала преводите, НА
РАЗДУТИ ЦЕНИ,ЗАЩОТО РАЗГЛЕДАХ И ТАКИВА: Агенции,Къщи,Бюра и т.н.ПОВЕЧЕТО ОПОВЕСТЯВАЩИ Тарифите си ! ! АКО СЕ ПРЕСТРАШИТЕ ДА НАПИШЕТЕ ВЕДНАГА Жалбата си до РП-София, може да разберете и ДРУГИ "НЕСЪОТВЕТСТВИЯ", ПРИКРИВАНИ ОТ НАС с овчото обяснение: "фирмена тайна"!? Събудете се,будали!
lionhard
Нов потребител

Мнениеот vgv1966 » 13 Дек 2009, 16:58

Zdraveite, mnogo kasno popadnah na tuk no az sashto qdoh poparata na M 98 , che i oshte 3 choveka.Moje li vsichki da se obedinim i da napravim neshto?Nqmat krai lajite im .Oshte mamqt horata.Pak imat obqvi.Nespirat .Uj , che imat licenz .Moshennici.
vgv1966
Нов потребител

Мнениеот precakan_sum » 14 Юли 2010, 11:21

никакви пари не даваъте на тези мошеници.От март месец съм платил 135 лева за някакви си преводи .Казаха че след 2 месеца щял съм да получа някакво разрешение за работа .До ден днешен нищо не съм получил. Не плащаъте нищо и кажете на колкото можете повече познати. А ако ходите или минавате до офиса им напишете с маркер на вратата и наоколо " М-98 са мошеници "
precakan_sum
Нов потребител

Назад към Право на ЕС