начало

Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни

Дялове от фирма

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дялове от фирма

Мнениеот teodor87 » 16 Мар 2013, 15:47

Добър ден,

Тъй като е необходимо наследници да се откажат от наследство - дялове от предприятие, но един от наследниците не може да дойде лично защото не е в БГ, възможно ли е да ми подпише и завери пълномощно, в което конкретно се казва, че аз мога да напиша документа за отказ от негово име?

Ако е възможно, пълномощното във Външно ли трябва да бъде заверено и трябва ли да се преведе на местния език?

Благодаря Ви,
Поздрави,
teodor87
Нов потребител

Re: Дялове от фирма

Мнениеот teogeo » 16 Мар 2013, 17:22

teodor87 написа:Добър ден,

Тъй като е необходимо наследници да се откажат от наследство - дялове от предприятие, но един от наследниците не може да дойде лично защото не е в БГ, възможно ли е да ми подпише и завери пълномощно, в което конкретно се казва, че аз мога да напиша документа за отказ от негово име?

Ако е възможно, пълномощното във Външно ли трябва да бъде заверено и трябва ли да се преведе на местния език?

Благодаря Ви,
Поздрави,

Не е толкова просто, но не е и така, както го излагате.

1. Ако наследниците вече са приели наследството - отказът е невъзможен.

2. Въпросът е дали това предприятие е единственото от наследствената маса. Защото ако не е - частичният отказ от наследство не е възможен (така чл. 54 ЗН).

3. Не е нужно наследникът да идва лично в България. Не знам кой Ви го е казал, но не е така. Към всеки съд си има формуляри за отказ от наследство, които се попълват, прилагат се нужните документи (удостоверение за смърт, удостоверение за наследници, платежно за платена ДТ) и това е. След което председателят на РС разглежда искането и при положително становище ще впише отказа в регистъра (чл. 49 ЗН).
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот teodor87 » 17 Мар 2013, 15:37

Здравейте, благодаря за отговора.

1. Наследниците не са приели наследство и не са ползвали такова от смъртта на баща ми досега.

2. Предприятието е единствено в наследствената маса.

3. Държавната такса къде се плаща и възможно ли е да си намеря образец за искането?

Поздрави.
teodor87
Нов потребител

Мнениеот teogeo » 19 Мар 2013, 20:17

teodor87 написа:Здравейте, благодаря за отговора.

3.Държавната такса къде се плаща и възможно ли е да си намеря образец за искането?

Поздрави.

Ето тук:

Чл. 52. Отказът от наследството става по реда, указан в чл. 49, ал. 1; той се вписва по същия ред.

Чл. 49. (1) Приемането може да стане с писмено заявление до районния съдия, в района на който е открито наследството;

Във всеки районен съд би трябвало да има такива бланки за отказ от наследство. И онлайн имат, пример:

http://www.rs-lovech.bg/doc/23.Molba.doc
Аватар
teogeo
Активен потребител

Назад към Семейни казуси