начало

Ангел Илиев оттегля кандидатурата си за градски прокурор Ангел Илиев оттегля кандидатурата си за градски прокурор

учредителен акт

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

учредителен акт

Мнениеот elenaalex » 25 Мар 2007, 11:23

Ситуацията е следната: Собственик съм на ЕООД, което беше създадено преди около 2м, през които не е работило. Цялата процедура бе извършена от моя адвокат, който в момента не е в Бг. преди 2 дни пуснах ЕООД-то в действие и при откриване на фирмена банкова сметка ми поискаха извлечение от учредителния акт, които аз нямам. Обадих се на адвоката, който ми каза, че учредителният акт оставал някъде ( за съжаление нищо не разбрах от префърцунените обяснения) и че той повече не ми трябвал. Освен това не ми бил нужен при откриване на сметка защото фирмата е ЕООД.
Моля за разяснение по въпроса. А ако този учредителен акт ми е нужен а по някаква причина е изгубен какво може да се направи.

Много благодаря предварително.
elenaalex
Младши потребител

Мнениеот jrist » 25 Мар 2007, 12:10

Най -вероятно учредителния акт да е приложен по фирменото дело в съда, в който е регистрирано ЕООД. В този случай може да поискате препис.
jrist
Младши потребител

Мнениеот elenaalex » 25 Мар 2007, 12:37

А това означава ли, че ако приложа решението на съда не ми трябва този документ при откриването на фирмената банкова сметка?
elenaalex
Младши потребител

Мнениеот divain » 25 Мар 2007, 12:40

Не е толкова страшно ако този акт се е изгубил :wink: . Няма да има кой знае какви последици . А и може когато адвоката Ви се върне , да Ви попълни друг , ако не го намери / това е просто един от формулярите , необходим за регистрирането на ЕООД - то / .... . Пък и ми е много интересно защо Ви отказват в банката регистрацията на сметка , при положение че имате всички други необходими документи , а при това сте ЕООД.!? Иначе в учредителният протокол най- общо става дума за това , как е името , адр. , седалище , капитала колко ще бъде , как ще е внесен ... и т. н. .. няма да го пиша целият , всеки адв. може да Ви го напише / Вие трябва да му занесете разбира се и всички други документи за регистрацията , за да може да се ориентира правилно във времето - датите :wink: / Не се кахърете толкоз , .....гледайте бизнеса да е успешен :lol:
УСПЕХ !
divain
Потребител

Мнениеот elenaalex » 25 Мар 2007, 14:03

Divain: не ми искат решението на съда а извлечение от учредителния протокол. Което ми се стори странно, защото по моето некомпетентно мнение решението на съда е по-важно от този протокол.

Май трябва да сменя банката... или да отида когато друг служител е там ...
elenaalex
Младши потребител

Мнениеот divain » 25 Мар 2007, 15:33

Нали става въпрос за разплащателна сметка на дружеството ?!
По принцип искат :
1. съдебното решение
2.съдебно удостоверение
3. договор за възлагане на управление / това е ако имате управител /
4. копие от лични карти
5.копие от булстата
6. актуално състояние / не всички го искат /
и това е в общи линии .
И сега искаш да кажеш , че без учредителният акт не искат да ти открият разплащателна сметка при представянето на всички горни документи ? Не знам ...
Дай един адрес , ако пак ти откажат и адвоката ти още не се е върнал , мога да ти изпратя един .... все пак е за откриване на разплащателна сметка , а не на кой знае какво .
P.S. ако не са ти поискали някои от горните документи , а само учр. акт - сменяй служителя или банката :lol: :lol: :lol:
УСПЕХ!
divain
Потребител

Мнениеот elenaalex » 25 Мар 2007, 16:35

Представих следните документи:
1. съдебно решение.
2. данъчна регистрация,
3. актуално състояние
4. булстат
5. лична карта

А съдебно удостоверение не са ми искали, нито погледнаха решението на съда, а ми искат извлечение от учредителния акт. Точно за разплащателна сметка става въпрос.

уффф... утре пак ще пробвам.

Адресът е във Варна, но се надявам да не ми се налага за нещо такова да се консултирам с адвокат.
elenaalex
Младши потребител

Мнениеот maycheto » 26 Мар 2007, 17:24

Независимо какви документи ще представите в банката в крайна сметка е добре все пак да имате екземпляр от учредителния акт на дружеството. Най-малкото ще ви е необходим в случай, че решите да правите промени в дружеството. Процедурата за снабдяване с препис от учредителния акт е следната - отивате в окръжния съд, в който е съдебната регистрация на фирмата ви. Във фирмено отделение пускате молба за заверен препис от учредителния акт. Плащате съответна такса и след указаното ви от служителя време отивате да си вземете преписа. Пазете го и занапред изисквайте от колегите, които ви регистрират фирми или правят промени във вече съществуващи да съставят документите в два екземпляра, единият от които да съхранявате във фирмения ви архив.
maycheto
Младши потребител

Мнениеот elenaalex » 26 Мар 2007, 17:33

След като си набавих копи от учредителния акт от съда - нямаше проблем с откриване на сметката. За мое учудване това стана много по-бързо и много по-лесно отколкото очаквах - за 5мин.

Благодаря на всички за съдействието.
elenaalex
Младши потребител

Назад към Търговско право