начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

КОНКУРС ЗА НОТАРИУСИ 2014-2015

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: КОНКУРС ЗА НОТАРИУСИ 2014-2015

Мнениеот ivan_21 » 23 Апр 2015, 14:25

Питам се кой е представителя на Министерството на правосъдието в конкурсната комисия? Този, който се надвикваше в залата и когото мислех за представител на МП явно е съдия от ВКС. Къде е представителя на МП? Твърде много въпроси възникнаха около организацията и провеждането на този конкурс, които не срещат отговор нито в наредбата, нито в заповедта на МП, нито в закона. Неслучайно казусите бяха кратки, с малко въпроси - много лесно се запомнят отговорите, ако има кой да ти ги подскаже; няма нужда да се размятат чаршафи с казуси и техните решения като при прокурорския конкурс. Ако казусите са дълги с много въпроси - може правилните хора да се объркат.
ivan_21
Младши потребител

Мнениеот angelov » 23 Апр 2015, 14:32

Не съм съгласен с отговора който дава комисията на въпрос 6. Едно е те какво са си мислели , че трябва ние да разберем , съвсем друго е как звучи въпроса. По начина, по който е зададен има чисто теоретична насоченост без въобще да се прави връзка не само с някоя от конкретните сделки , а въобще с казуса. Освен това особените изисквания според мен са тези, с които нотариуса се съобразява извън обичайната проверка за правото на собственост и характеристиките на имота.Особено изискване примерно е съгласието на трето лице за валидността на сделката (заложен кредитор , съпруг) , разрешение на РС за сключването й, да се следи при делба да не се получават дялове по малки от законоустановените и т.н.. В отговора даден от проверяващите няма нищо особено, това си е обичайната проверка за собственост ,която се прави винаги.
angelov
Нов потребител

Мнениеот bobson » 23 Апр 2015, 15:30

Колеги, това което живо ме вълнува от вчера е какви ще бъдат критериите за оценяване. Имам предвид на всеки въпрос равна тежест ли ще се дава или примерно на 1 и 6, които според мен ще са масово сгрешени при дадените отговори ще имат по-голяма тежест от останалите. Ако на първи въпрос си отговорил само. "Давност не тече" - това верен отговор ли е и каква оценка ще получиш на него. Подобни критерии разбира се, трябваше да бъдат заложени е регламента, но те разбира се липсват там. Другото което липсва е какво се търси в подобен тип казуси - "верен отговор" възможност за анализиране, познаване на практика или що?

Някой има ли представа, какво се случва на устния. В регламента се казва, че се тегли един въпрос - само на него ли отговаряш или като на всеки друг изпит - въпроси до достигане на "правилната оценка"?
bobson
Младши потребител

Мнениеот bobson » 23 Апр 2015, 15:30

Колеги, това което живо ме вълнува от вчера е какви ще бъдат критериите за оценяване. Имам предвид на всеки въпрос равна тежест ли ще се дава или примерно на 1 и 6, които според мен ще са масово сгрешени при дадените отговори ще имат по-голяма тежест от останалите. Ако на първи въпрос си отговорил само. "Давност не тече" - това верен отговор ли е и каква оценка ще получиш на него. Подобни критерии разбира се, трябваше да бъдат заложени е регламента, но те разбира се липсват там. Другото което липсва е какво се търси в подобен тип казуси - "верен отговор" възможност за анализиране, познаване на практика или що?

Някой има ли представа, какво се случва на устния. В регламента се казва, че се тегли един въпрос - само на него ли отговаряш или като на всеки друг изпит - въпроси до достигане на "правилната оценка"?
bobson
Младши потребител

Мнениеот ivan_21 » 23 Апр 2015, 15:33

bobson написа:Колеги, това което живо ме вълнува от вчера е какви ще бъдат критериите за оценяване. Имам предвид на всеки въпрос равна тежест ли ще се дава или примерно на 1 и 6, които според мен ще са масово сгрешени при дадените отговори ще имат по-голяма тежест от останалите. Ако на първи въпрос си отговорил само. "Давност не тече" - това верен отговор ли е и каква оценка ще получиш на него. Подобни критерии разбира се, трябваше да бъдат заложени е регламента, но те разбира се липсват там. Другото което липсва е какво се търси в подобен тип казуси - "верен отговор" възможност за анализиране, познаване на практика или що?

Много добър въпрос!
ivan_21
Младши потребител

Мнениеот jassyordanov » 23 Апр 2015, 15:56

И отговорът ще е интересен.. :mrgreen: :mrgreen:
jassyordanov
Младши потребител

Мнениеот eli123456 » 23 Апр 2015, 17:26

как ще стане оценяването е интерсено :D
eli123456
Младши потребител

Мнениеот plapcheva » 23 Апр 2015, 20:26

Колеги, всички сме недоволни от некоректното задаване на въпросите по казуса. Не беше съобразен също и темпоралния момент, който е объркал много от кандидатите. Считам, че това е достатъчно основание да се организираме и да се противопоставим на тази подигравка с нас. Няма смисъл да гадаем, как ще бъдат оценявани нашите отговори, а следва да предприемем някакви мерки да защититим правата си на интелигентни хора, станали за посмешище. В този вариант на казуса и така поставените въпроси излиза, че преобладаващата част от нас е с фундаментални пропуски в основите на правото. Предлагам да се организираме дори и в рамките на този форум и да предприемем действия по защита на правата си, най- малко като професионалисти. Приемам предложения за организация на протест.
plapcheva
Нов потребител

Мнениеот lowlegal » 23 Апр 2015, 21:27

Кажете кога и къде и какво конкретно да предприеме. Добре е да се сезира и медиите.
lowlegal
Нов потребител

Мнениеот a.lex » 23 Апр 2015, 23:06

Решенията по чл.290 ГПК, обърнаха каручката :D .
Последна промяна a.lex на 24 Апр 2015, 00:15, променена общо 2 пъти
a.lex
Младши потребител

Мнениеот justicetoday » 23 Апр 2015, 23:48

Колеги, няма думи, с които да опиша тази подигравка с нас, които се явихме на изпита за нотариуси. Първо трябваше като магарета да си носим законите, след това ни проверяваха като терористи, а накрая и този безумен казус.
Не мога да разбера как така в решението на казуса се позовават на ТР 3/2013г., което е излязло 20 години по-късно от времето, в което се извършва делбата. Освен, че се позовават на ТР3/2013г. никой не е отчел особеното мнение, което засяга именно делбата и алеаторната уговорка.
Как така за едните въпроси са решили, че се използва един стар закон а за другите новите закони. Всичко беше написано и зададено двояко.
Дори и да приемем, че има отказ от съдията по вписванията - виждайки, че има прехвърляне на собственост и за уравняване на дялове се предоставя издръжка и гледане, нормално е да има отказ защото този вид договор не е по формата съгласно чл. 35 ЗС, а е съгласно чл. 18 ЗЗД. ЗН императивно е установил, че уравняване на дялове при делба може да има само и единствено с имущество или пари. И въобще ако тезата е развита и доказана от кандидата, дори и да не отговаря на шаблона, защо да не бъде верен отговор?!
А относно оценяването...? Шаблонно ли ще е? Няма ли да се прочетат решенията и да се преценят правните разсъждения, изказ, използване на законите и съдебната практика?
Според мен не само трябва да се сезират медиите, но трябва да се отмени конкурса или най-малко да си пререшат те решението като дадат варианти, които ще се считат за верни в този меко казано "объркан" казус.
Тук можем да коментираме и да се възмущаваме, но надали на някой ще му направи впечатление. Важно е да има отзвук, за да се вземат реални мерки и то СЕГА!
justicetoday
Нов потребител

Мнениеот lawjustice » 24 Апр 2015, 00:16

:D
Последна промяна lawjustice на 24 Апр 2015, 01:53, променена общо 1 път
lawjustice
Младши потребител

Мнениеот justicetoday » 24 Апр 2015, 00:29

lawjustice написа:Скъпи колега justicetoday, медиите няма да Ви помогнат, за да разберете, че на изпит се отговаря със задължителните за съдилищата тезиси в ТР, а не с особените мнения към тях. Изпита не е място за презентиране на абстрактна обща правна култура, а за показване на конкретни практически познания по действащите норми и задължителните за тяхното тълкуване ТР, защото клиентът не се интересува от "високата Ви правна култура", нито от особените Ви мнения, които споделяте, а от законосъобразното разрешаване на конкретния казус.

Казусът ми е решен законосъобразно, като съм използвал не само ТР, но и конкретни практически познания и познаване на отменените и действащи правни норми. Освен висока правна култура на Вас пожелавам и поне на половина от доволните клиенти, които имам!!!

Сега не е времето да се нападаме един друг, ами поне веднъж да се обединим за да постигнем реален резултат!!!
justicetoday
Нов потребител

Мнениеот a.lex » 24 Апр 2015, 00:40

.
Последна промяна a.lex на 24 Апр 2015, 01:44, променена общо 1 път
a.lex
Младши потребител

Мнениеот domicii_ulpianus » 24 Апр 2015, 01:40

Колеги,
споделям напълно възмущението ви, но истината е, че с правни средства казуса не може да се атакува. Както акта на формулиране на казуса, така и акта на оценяването ни не са самостоятелни правни факти, които подлежат на съдебен контрол. Те са част от една процедура, която ще завърши с административен акт, който може да се обжалва във ВАС. За съжаление обаче шансовете ни са минимални. Нека бъдем реалисти, напрегнати сме до крайност в момента и не осъзнаваме, че най-вероятно МП, както и конкурсната комисия са предвидили всички наши недоволства. Не изключвам дори възможността да са поискали "мнението" на съдии от ВАС доколко е уязвим конкурса. Не е ли ясно на всички, че на този конкурс съдебното лоби е много мощно. Някой да е чул и видял досега на нотариални конкурси шефа на изпитната комисия да не е нотариус? Винаги шеф на комисията е бил председателя на НК. Сега е съдия! Да, решението на казуса е меко казано, некоректно. Но аз предлагам да не се концентрираме върху самото решение, защото сам по себе си казуса не може да се атакува. Предлагам да обобщим допуснатите грешки в конкурсната процедура, които я опорочават. Според мен те са:
1. Мястото на изпита е променено не 5, а 3 дни преди датата на провеждането му.
2. Такава промяна може да стане само с решение на комисията, но ние не знаем дали има такова решение и от коя дата е, просто защото то не е публикувано.
3. Регламентът за провеждане на изпита е публикуван в неработно време /след 20 ч./ в последния работен ден преди датата на изпита. По този начин те косвено ни принуждават да се самоинформираме само и единствено по електронен път, което всъщност нарушава правото ни да бъдем уведомени, защото вменява задължително да имаме достъп до интернет и компютър. Както всички се досещате информационното табло в сградата на министерството не е било на разположение в събота.

Моля който се сеща друго, да допълва списъка!
domicii_ulpianus
Младши потребител

Мнениеот teodoor » 24 Апр 2015, 08:33

4. Има колеги, които не са допуснати до изпит, въпреки наличие на изискуемия стаж!
teodoor
Младши потребител

Мнениеот bobson » 24 Апр 2015, 10:23

Цялата практика на ВАС (няколко решения и определения) не е в наша полза. Конкурсите през 2004 и 2008 очевидно не са се провели по по-различен от сегашния начин. Всички обжалвания, които са на подобни основания, са отхвърлени от 3 членен състав, след което са потвърдени от 5 членен.

Никъде в наредбата няма изискване за методика на оценяването и въпреки, че подобни методики са изготвяни от комисиите, то те не са задължителен елемент от оценката.

Готов съм да се включа в съвместни действия, но така или иначе трябва да изчакаме заповедта/заповедите на министъра. ВАС проверява само законосъобразността, а не целесъобразността на конкурса. Вътрешното ми усещане е, че граван/гарвану, око не вади, особено ако някое место е обещано на близък на роднина на фактор във ВАС.

Основанието за недопускането на изпита е основание за обжалване на заповедта за недопускане, което е съвсем различно производство от това за обжалване на заповедта за назначенията и крайните резултати.
bobson
Младши потребител

Мнениеот jassyordanov » 24 Апр 2015, 10:26

Що ли имам съмнения за тролове тук......
jassyordanov
Младши потребител

Мнениеот lowlegal » 24 Апр 2015, 10:36

Прав си има тролове като този "bobsan" които имат за цел да ни обезкуражат и да ни убедят че всичко е безмислено .както има и такива които вече се скриха от форума тъй като се издадоха че са разполагали с казуса , тъй като питаха какво сме писали за брачния договор
lowlegal
Нов потребител

Мнениеот bobson » 24 Апр 2015, 11:27

lowlegal написа:Прав си има тролове като този "bobsan" които имат за цел да ни обезкуражат и да ни убедят че всичко е безмислено .както има и такива които вече се скриха от форума тъй като се издадоха че са разполагали с казуса , тъй като питаха какво сме писали за брачния договор

Не знам на какво казвате тролове, но нещо не четете добре момчета/момичета. Когато човек тръгва да обжалва някакъв акт, то първо акта трябва да е публикуван - към момента, акт годен за обжалване е само заповедта за недопускане на кандидати.

Тъй като според мен има много нарушения по цялостната процедура, които са основания за обжалване, си позволих да проуча практиката на ВАС, която не е задължителна, но съда винаги се съобразява с нея. Преди да правя нещо винаги си проучвам нещата, за да знам какви са шансовете и си позволих да споделя каква е практиката. Някъде да видя да казвам, да не се обжалва, а и едно мнение във форум, не мисля, че може да повлияе на подобно важно решение.

Следващия път поне ми напиши username правилно и чети по-внимателно. Ти може и да не обжалваш, тъй като най-вероятно само плямпаш по анонимните форуми, но аз ще обжалвам, ако не съм доволен от резултата. Не искам да използвам форума за лични нападки - неговата цел е друга - но видно и от usera ти, нивото ти очевидно не е много високо.
bobson
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити