начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Как да прехвърлим на наш близък за да си спестим разправиит

Казуси за недвижими имоти

Как да прехвърлим на наш близък за да си спестим разправиит

Мнениеот Наталия » 22 Мар 2005, 00:44

Майка ми получи наследство от жена с която е била в близки колегиални и приятелски отношения. Наследството е част от поземлен имот и от отварянето му (то е вписано при съдия по вписвания) досега само аз съм се занимавала (не съм юрист ама доста почетох тук и там) и сега сме стигнали до нотариален акт на името на майка ми.

Обаче се притесняваме че когато наследниците на жената разберат ще протестират и ще имат претенции. Тяхната запазена част от 2/3 е спазена, но има една подробност - в завещанието наследодателката е писала че дава част от имота и показва при какви граници. На нас ни стана ясно че тези граници, дори и посочени от наследодателката , не важат защото такъв отделен имот никога не е съществувал.

1. Как да прехвърлим на наш близък човек имота за да си спестим разправиите с наследниците когато научат ?

2. Дали да го му го продадем ?

3. Или да направим замяна (за автомобил примерно)?
Наталия

Re: Как да прехвърлим на наш близък за да си спестим разпра

Мнениеот младежа » 22 Мар 2005, 12:28

Prodajte nasledstwoto-obiknowen dogowor s not.ZAWRKA / a NE not.akt /
младежа

Мнениеот Наталия » 22 Мар 2005, 16:25

Как да му го продадем, нали е нужно за това да сме го предложили и на другите съсобственици и да имаме от тях нотариално заверен отказ че не искат да го купят. А пък ние именно това искаме да избегнем - да научават веднага.

И защо с договор - ние вече имаме нот. акт на името на майка ми ?
Наталия

Мнениеот адресат » 22 Мар 2005, 16:44

Колеги, това не се ли явява завет, като владението върху ид.ч., респ.имота тя следва да получи от наследниците по закон като нейни своеобразни кредитори. А що се отнася до разпореждането- акое завет не би могла да го отчужди по чл.212 ЗЗД / не е наследство като съвкупност от права и задължения/. Остава за мен само замяна, като възмездна сделка.
адресат

Мнениеот галина » 27 Мар 2005, 22:56

Според мен преките наследници ще го оспорят и имат право да го сторят.Трите варианта предложени от вас не са успешни.
галина

Мнениеот nska » 27 Мар 2005, 23:21

Погледни си чл.76 от ЗН и тълкувателни решения № 72/1985 ОСГК, ВС и № 1 от 19.05.2004 Г. по тълк. гр. д. № 1/2004 Г., ОСГК НА ВКС. Изведи си хипотеза оттам, която да не води до недействителност на разпореждането със сънаследствения имот. Мисля, че продажбата на наследство е най удачно с оглед и изводите в горните решения, при условие че сънаследственият имот е един.
nska

Мнениеот Наталия » 28 Мар 2005, 17:42

Съгласна съм че имат право да го оспорят и най-вероятно ще го направят, но нашата идея е да ги затрудним предварително най-много. Примерно чрез замяна на наследената от майка ми част с ниви на наш близък-доверен човек но без родствена връзка. Така преките наследничи ще си имат работа с него и това ще ги затрудни - така поне си мислим.

Пък продажбата искаме да я избегнам за да не се налага да предлагаме на съсоствениците.
Наталия

Мнениеот Наталия » 28 Мар 2005, 18:00

ОК, погледнах го но нямам тълкуването от 1985. Ако добре разбирам това което казвате, няма разлика между продажба и замяна в нашия случай и при едно евентуално оспорване на наследството от страна на преките наследници, нищо не променя това дали сме заменили или продали на нашият близък. Правилно ли съм разбрала ?
Наталия

Мнениеот галина » 28 Мар 2005, 19:36

Наталия,най-добре се обърни към адвокат! Нека той прегледа всички необходими документи,да ти разясни нещата от А до Я и не на последно място ДА СИ ПЛАТИШ ЗА ТОВА ! Извинявай,но не разчитай само и единствено на форума.Все пак ние даваме съвети,но на сляпо/не разполагаме с факти/.Все пак сте получили наследство,дай някой лев,за да си го запазиш!
галина

Назад към Имотни казуси