начало

ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС

Документи за заличаване на СД?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Документи за заличаване на СД?

Мнениеот Чудеща се » 12 Яну 2006, 13:50

Моля ви за помощ, защото аз не мога да се справя без нея.
Обещах да помогна със подаването на документи за заличаване на СД, но сега съм изпаднала в недоумение.
СД е учредено 1990. 1994 год. е прекратено с решение на ОС, като за ликвидатор е записан единият от съдружниците, който сега е на 73 год. Това едно на ръка.
В заявлението за заличаване на СД по образец на Апис пише, че се прилагат разпределителен баланс, обнародвана в ДВ покана до кредиторите, копия от уведомителни писма и т.н.
Такова нещо нямам, не мисля, че е правено, пък и да е от 94 год. до сега са минали 11 год.
Въпросите ми са: дали тези неща не са загубили давност, необходими ли са и не могат ли да бъдат заменени с нещо друго - примерно декларация от ликвидатора, че са извършени; колко е държавната такса???????
Много ви моля за някакви насоки.
Чудеща се

Мнениеот Гост » 12 Яну 2006, 14:51

В случай, че сте юрист не би трябвало да прибягвате до Апис /или други подобни/ за да извършите необходимото в конкретния случай.

При положение, че не сте юрист имайте предвид, че това е форум за юристи, а не псевдосайт за безплатни правни консултации със съмнителна точност.

И не ми отговаряйте, че е сайт за взаимопомощ-самарянството вече е илюзия.
Гост

Мнениеот Гост » 12 Яну 2006, 15:39

Няма място за паника! Щом ликвидаторът е жив, той следва да подпише заявлението за заличаване. Към него се прилага един нулев счетоводен баланс (в случай, че дружеството няма имущество за разпределение), да ви го изготви счетоводител; прилага се копие от страницата на ДВ, в който предварително сте изпратили за публикуване следния текст : “..................... – ликвидатор на Събирателно дружество “..................” (в ликвидация), на основание чл. ...... от ТЗ съобщава, че дружеството е обявено в ликвидация със съдебно решение............. и кани кредиторите му да предявят своите вземания”. Внасяте и държавна такса. Би следвало да го заличат.
Някои съдилища могат да ви поискат и уведомление до НАП за заличаването. Ако не ви тежи - направете го, за всеки случай, за да сте по-сигурна в крайния резултат.
Гост

Мнениеот Чудеща се » 12 Яну 2006, 15:49

По повод на поста на първия гост: да юрист съм, но не се бия в гърдите, че съм специалист по всичко, макар да съм завършила с отличие. Всеки тръгва от някъде и много колеги с по-богат опит се ползват от Апис. Не виждам нищо лошо да помоля за съвет, не искам вие да ми свършите работата. Относно самарянството - проблемът е на мои приятели и няма да им взема нито лев.

По повод на втория пост - благодаря ви много за съветите. Имах нужда именно от това. Сърдечно ви благодаря, че подходихте към проблема ми индивидуално и не ме укорихте в нагла експлоатация.
Чудеща се

Мнениеот Гост » 12 Яну 2006, 16:13

:)
Гост

Мнениеот Гост » 13 Яну 2006, 09:46

Помислете си и за пътя на 5 годишната погасителна давност...
Гост

Назад към Търговско право