начало

СУ с престижно класиране на ICC International Commercial Mediation Competition СУ с престижно класиране на ICC International Commercial Mediation Competition

Как да Тълкуваме на Чл. 167а) от КТ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да Тълкуваме на Чл. 167а) от КТ

Мнениеот socrat » 13 Мар 2007, 13:17

"Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. "

6 месеца в годината за всяко дете поотделно или общо за всички деца до 8 год., които се отглеждат в семейството и не са настанени в заведение на пълна държавна издръжка!?
"Не може да има безупречно действие, но може да има безупречен извършител."
socrat
Младши потребител

Мнениеот portokal » 13 Мар 2007, 14:05

Абе по 6 в годината не е, но иначе не бях се замисляла, да си призная. :oops:
Не може да няма отговор, защото все някой е питал вече и умните глави са мислили...
Вярно е, че отпускът за отглеждане на дете до 2 години е само един, дори когато децата в семейството под 2-годишна възраст са повече. Но това е защото той се ползва през цялото време до навършване определена възраст и няма как да се отложи за после. А тези 6 месеца могат да се отлагат, т.е. да се ползват последователно. Според мен е по 6 месеца за всяко дете.
Аватар
portokal
Старши потребител

Re: Как да Тълкуваме на Чл. 167а) от КТ

Мнениеот herostat » 13 Мар 2007, 14:10

[quote="socrat"]"Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. "

6 месеца в годината за всяко дете поотделно или общо за всички деца до 8 год., които се отглеждат в семейството и не са настанени в заведение на пълна държавна издръжка!?[/quo

Всеки родител има право на 6 месеца (обърни вниамние на това)! Т.е. 6 месеца общо до навършване на 8-годишна възраст! в този смисъл и учебника на Мръчков, прдпоследно издание! Не мога да ти посоча точна страница, но такъв спомен имам!
herostat
Потребител

Мнениеот socrat » 13 Мар 2007, 20:59

След като не е записано изрично в самия закон (в случая – Кодекса на труда), то всяко тълкуване става субективно от всеки (независимо дали е професор по право или обикновен гражданин) според интереса му. Според мен например се касае за право на неплатен отпуск в размер 6 месеца годишно (за всеки 1 от родителите) за отглеждане на всяко 1 дете до навършване на 8-годишна възраст. Ако се появят прависти с друго мнение – нека се аргументират!
"Не може да има безупречно действие, но може да има безупречен извършител."
socrat
Младши потребител

Мнениеот herostat » 26 Мар 2007, 15:23

Драги ми Сократе,
Вярно е това което съм казал! За да са 6 мес в годината трябва да е записано изрично! Това се налага от систематичното тълкуване на тази разпоредба с другите разпоредби касаещи отпуските! А иначе този отпуск се отнася за всяко дете поотделно!
herostat
Потребител

Мнениеот portokal » 26 Мар 2007, 15:36

Ако се появят прависти с друго мнение – нека се аргументират!

Драги колега, откъде следва, че всеки отпуск е годишен, ако не е написано изрично, че не е? :wink:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот tonina » 26 Мар 2007, 15:56

От никъде не следва, че е годишен, няма такова нещо в КТ. Имат се предвид общо по 6 месеца за всеки родител, ако работи на трудов договор /ако не работи, приемат, че не може - пълна дискриминация, казвам го от опит/ докато детето навърши 8г. Може да се ползва и на части с 10-дневно предизвестие по мои спомени.
tonina
Младши потребител

Мнениеот portokal » 26 Мар 2007, 16:06

ако не работи, приемат, че не може - пълна дискриминация, казвам го от опит

Какъв точно ти е кярът, ако не работиш, да ползваш неплатен отпуск?
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот herostat » 26 Мар 2007, 16:24

Не следва бе портокалени....Нали това съм написал...И освен това съм написал систематично тълкуване(има и такова животно)...Това е най-лесното нещо в трудовото право...Какво му умувате толкова на този казус...Дайте следващия :P
Последна промяна herostat на 26 Мар 2007, 16:28, променена общо 1 път
herostat
Потребител

Мнениеот portokal » 26 Мар 2007, 16:27

Не ти, бе, Херострате.
Другият древен грък.
Нали него цитирам. :P
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот herostat » 26 Мар 2007, 16:37

Само че аз съм Херостат, защото....абе дълго е за писане...Иначе не съм разбрал, че не е за мене, извинявай...Със здраве :wink:
herostat
Потребител

Мнениеот portokal » 26 Мар 2007, 16:41

Еййй, защо не го напишеш, нищо, че е дълго? :wink: :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот herostat » 26 Мар 2007, 16:59

...Първо беше Херострат! Реших, че не е Херострат и съм се объркал, а е Херостат...И така се ргистрирах навсякъде...После приятелите ми свикнаха с този ник и така остана...сгрешен...Както казах дълго за писане... а сега казвам и скучно за четене... :(
herostat
Потребител

Мнениеот portokal » 26 Мар 2007, 17:03

Е, защо, история на името си е това. 8)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот svetlina1 » 26 Мар 2007, 17:35

шест месеца за всеки родител до навършване на 8 годишна възраст на детето.няма спор по въпроса.текстът идва от една директива и този отпуск замести едногодишния неплатен отпуск до навършване на три годишна на детето, т.е. от две до три.просто беше трансформиран като се даде по шест месеца за всеки родител и се удължи ползването-до осем годишна възраст, както и ползването му-може да се ползва на части.
svetlina1
Младши потребител

Мнениеот anette » 26 Мар 2007, 19:26

За жалост с новите промени отпадна понятието - пълна държавна издръжка, в КСО, с която се премахна текста “ на пълна държавна издръжка “ във връзка с основанията за прекъсване на изплащане на обезщетението за отглеждане на дете.
Тази промяна разбуни духовете, въпреки че още с въвеждането й беше обявена като изцяло “ текстова”. Промяната беше направена с цел да се уеднаквят текстовете на двата основни нормативни акта, регламентиращи ползването на отпуск за отглеждане на дете до 2 години, а именно КСО и КТ.
anette
Младши потребител

Мнениеот tonina » 26 Мар 2007, 20:28

За Портокал
Кярът ми да ползвам неплатен отпуск беше, когато другият родител можеше да ми прехвърли правото си за ползване на отпуска. Имаше такава възможност. В този случай другият родител, ако не работи по трудов договор няма право на този отпуск и следователно и аз не мога да ползвам неговите 6 месеца. Но тази възможност за прехвърляне мисля, че вече отпадна.
tonina
Младши потребител

Назад към Търговско право