Имам следния практически въпрос:
Когато съдружникът Х прехвърли по надлежния ред всичките си дялове на съдружника У - участието му в дружеството се прекратява:
а) със сключване на договора за покупко-продажба на дружествените дялове с нотариална заверка на подписите на страните?
б) с решението на общото събрание на съдружниците, с което се гласуват промените в персоналния състав и промяната на собствеността в/у дружествените дялове?
в) съдружникът Х трябва - въпреки сключения договор - да изпрати писмено предизвестие по чл. 125, ал. 2 от ТЗ?
Всъщност дилемата за мен е - необходимо ли е писмено предизвестие по чл. 125, ал. 2 от ТЗ за прекратяване участието на съдружника Х в ООД? Или договорът за покупко-продажба на всичките му ДД е достатъчен и се явява самостоятелно основание за това?
Благодаря предварително за отговорите!
- Дата и час: 19 Май 2025, 01:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратяване участие в ООД
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Според мен въпросът има комплексен характер.
Прехвърлянето на всичски дялове от един съдружник на друг води до промяна в съдружниците,което води до промяна на дружествения договор,което прави неизбежно провеждането на общо събрание.
Тъй като за прехвърляне на дялове от един съдружник на друг по принцип не е необходимо ОС,нещата на практика трябва да станат едновременно-провеждане на ОС ,на което се взема решение за промяната,подписване на съответния договор за прехвърляне на дяловете и прекратяване на това основание участието на въпросния съдружник.След подписване на договора пред нотариуса,се подават документите едновременно за впиксване на промените.
Прехвърлянето на всичски дялове от един съдружник на друг води до промяна в съдружниците,което води до промяна на дружествения договор,което прави неизбежно провеждането на общо събрание.
Тъй като за прехвърляне на дялове от един съдружник на друг по принцип не е необходимо ОС,нещата на практика трябва да станат едновременно-провеждане на ОС ,на което се взема решение за промяната,подписване на съответния договор за прехвърляне на дяловете и прекратяване на това основание участието на въпросния съдружник.След подписване на договора пред нотариуса,се подават документите едновременно за впиксване на промените.
- kasidi
- Потребител
А не може ли договорът да бъде сключен преди ОСС?
Съгласно Чл. 129 ТЗ - прехвърлянето на дружествения дял от един съдружник на друг се извършва свободно, извършва се с нотариално заверени подписи на договора и се вписва в търговския регистър.
Мисля, че по принцип не е необходимо свикване на ОСС заради самото прехвърляне (понеже е от съдружник на съдружник), но се налага това прехвърляне да се инкорпорира в решение на ОСС заради вписването в ТР?!...
Права ли съм? И коя дата ЩЕ БЪДЕ МЕРОДАВНА ЗА МОМЕНТА НА ПРЕКРАТЯВАНЕ УЧАСТИЕТО НА СЪДРУЖНИКА В ООД?
Съгласно Чл. 129 ТЗ - прехвърлянето на дружествения дял от един съдружник на друг се извършва свободно, извършва се с нотариално заверени подписи на договора и се вписва в търговския регистър.
Мисля, че по принцип не е необходимо свикване на ОСС заради самото прехвърляне (понеже е от съдружник на съдружник), но се налага това прехвърляне да се инкорпорира в решение на ОСС заради вписването в ТР?!...
Права ли съм? И коя дата ЩЕ БЪДЕ МЕРОДАВНА ЗА МОМЕНТА НА ПРЕКРАТЯВАНЕ УЧАСТИЕТО НА СЪДРУЖНИКА В ООД?
- karla
- Младши потребител
Чл. 140. (4) Увеличаване и намаляване на капитала, приемане и изключване на съдружник, преобразуване на дружеството, избор и освобождаване на управител, както и назначаване на ликвидатор имат действие от вписването им в търговския регистър.
- iata
- Потребител
да продължа-тъй като в случая не става дума за приемане или изключване на съдружник, то прехвърлянето има сила от датата на самия договор.
- iata
- Потребител
Благодаря за отговорите:)
Значи ли това, че не е необходимо и предизвестие по чл. 125, ал.2 ТЗ от прехвърлящия дяловете си съдружник, с което да уведоми ООД за предстоящото прекратяване на участието му във връзка с договора за прехвърляне на дяловете му?...
Значи ли това, че не е необходимо и предизвестие по чл. 125, ал.2 ТЗ от прехвърлящия дяловете си съдружник, с което да уведоми ООД за предстоящото прекратяване на участието му във връзка с договора за прехвърляне на дяловете му?...
- karla
- Младши потребител
едно е прекратяването на участието с предизвестие, друго е прехвърлянето на дяловете, което води до прекратяване на участието в дружеството. По тази причина според мен не трябва предизвестие.
- iata
- Потребител
Да - теоритично може да се обоснове именно това - договорът е самостоятелно основание за прекратяването, тъй като съдружникът прехвърля всичките си дружествени дялове.
Но понеже досега не съм правила процедурата на практика, се чудя дали съдът няма да поиска и подобно предизвестие...
Но понеже досега не съм правила процедурата на практика, се чудя дали съдът няма да поиска и подобно предизвестие...
- karla
- Младши потребител
Идеята на предизвестието е да се даде възможност на дружеството и оставащите съдружници да уредят отношенията си с напускащия - да се организира евентуалното връщане на вноската, счетоводния баланс и т.н. Разбира се ако делът се прехвърля на оставащ съдружник и всички са съгласни предизвестието няма да е необходимо. Ако искате да се подсигурите и да не се налага да обяснявате смисъла на предизвестието пред съда направете си едно предизвестие, антидатирайте си го и го приложете към документацията. Съдружникът обаче ще се счита за такъв до вписването на решението за напускане в търговския регистър.
Dark side of the force is a pathway to many abilities some would consider unnatural...
- Pongo76
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|