И като съм избрал строителя, какво ?
Зида - криво ... еми "поддало е, кофражиста е виновен", ... маже - пука се - "зидаря е виновен", ... боядисва - пука се ... "мазача е виновен" - но всички си взимат парите ... и като погледнеш - то същото... само дето не можеш да сравняваш механично нещата, а и като се нанасяш в жилище не започваш да къртиш, че да видиш кой как си е оставил ръцете ...
В строителството принципът е, че ако направиш нещата както трябва - всичко става както трябва. Там си ти и клиента, и двамата сте от една и съща страна - трета, и четвърта страна, които да ти рушат изграденото няма.
В останалите професии, дето ги цитираш, принципът е да правиш каквото трябва, а то да става каквото ще. Защото там, освен клиента (пострадалия, айдука, обвиняемия, подсъдимия), винаги има още две страни, като най-малко една е срещу теб.
Сравняваш механично несравними неща, драги, и изпростяваш ...
Питащият е задържан с основание - точка, само дето не казва точно за какво е задържан. Свършили са си работата, за която взимат заплати. Отвличане, произвол и пр. ... това са простотии. Полицията не е социална служба, а и спрямо някои е репресивен орган. Как са се стекли обстоятелствата, че да им попадне в полезрението - не е ясно, щото я има само неговата версия.
Не е искал да обжалва - не го е направил. Има точно 3 места, където може да се оплаче от отношението на милосърдните сест ... упс, пардон, полицаите. Точка.
Взели са му вещите, защото са имали основание. Точка. Ако не е искал - да не ги е давал. Пак точка.
Ако иска - да си се жали в съда, не във форум. Точка. Ходил е на училище, владее четмо и писмо, да пише на воля, и да не се харчи за адвокати, нали така ?
TheOldMan написа:"Малката" разлика е, че ти можеш да си избираш строителя, а аз не мога да си избера нито полицая, нито кварталния, нито прокурора, нито съдията. И нееднократно в тоя форум съм казвал, че докато голяма част от тези длъжности не станат изборни, държавата няма да отлепи от дъното.
Ще ти се, че да може още по-лесно да бъдат манипулирани ...
TheOldMan написа:Другата "малка" разлика е че при строителството има гаранция, можеш да осъдиш строителя да си поправи простотиите или да ти възстанови част от парите, докато от произвол на правораздавателните органи трябва да стигнеш до Страсбург.
Аааааа, да осъдиш, ... пак до правораздавателни органи опря, а ? Що не ти върне пари без съд, а, нали строителя е върха на коректността и е класи над тия, дето ги плюеш, м ? И на строителя кой му плаща ? Същият данъкоплатец, но по различен начин, и доста по-грандиозни суми от данъците, ... които данъци, както всички знаем, строителите редовно и честно плащат
TheOldMan написа:Ако един строител ползва лексиката на адвокат пък, ще трябва да звучи така: "Глей, сега ... дай цялата сума за апартамента предварително, аз ще направя всичко което мога, но не мога да ти гарантирам накрая палат ли ще излезе, или палатка..." И това само ако адвоката е честен. В общия случай за палатка не се споменава при пазарлъка...
Не, не е така, и много добре го знаеш. Защото изопачаваш нещата и нарочно крънчиш от истината.
Ако ползваме твоята лексика, дето я ползваш откъм адвокати, би звучало така:
"
Строителю, о*рах се, бутнах си колоните, взривих основите, стените се напукаха, има някаква подпочвена вода и стана свлачище, къщата едвам се крепи, и съм излязъл на палатка ... Ти щом си строител, значи си длъжен да я оправиш. И никакви пари напред няма да ти давам - нито за материали, нито за инженери, нито за планове, нито за ноухауто, нито за транспорт - за нищо! Само че ако не вдигнеш от съборетината (дето не пада само щото не знае на къде да падне) палат, ама преди зимата, за минимален хонорар (по таблица), и един лев няма да ти дам, защото всички строители сте бо*клуци ... " ... по ТВОЯТА лексика ТАКА следва да звучи

, а не както си го написал, капишчи
А относно полицията ... знам много добре манталитета на тия като теб ...
- Полицаят да взима отношение към "ОНЕЗИ", да залавя "ДРУГИТЕ", когато НИЕ сме пострадали, но с НАС да не се занимава, дори когато сме в нарушение, защото "ние му плащаме заплатата"....
Ясен си ми, данъкоплатецо строител ...